فروش کلر
در جهان امروز استفاده از کلر جهت ضدعفونی مایعات و فضاهای گوناگون مانند آب درون استخرها و حوضها، امری بسیار رایج بوده و آگاهی از ویژگیهای این ماده و بایدها و نبایدهای استفاده از آن بسیار ضروری است. خاصیت ضدعفونی بالای این ماده و سالمتر بودنش نسبت به مواد پاککننده دیگر، باعث شده تا شرکتهای تولیدکننده انواع کلر مایع و جامد از فروش کلر سود کلانی ببرند. اما مصرفکنندگان این ماده باید از میزان صحیح استفاده از آن و همچنین انتخاب نوع درست این ماده اطلاع کافی داشته باشند. ما در این مقاله به بررسی انواع کلر، خاصیتها و قیمت آنها خواهیم پرداخت.
معرفی عنصر کلر
کلر عنصر شماره 17 جدول تناوبی بوده و جزو گروه هالوژنها محسوب میشود. نماد عنصری این ماده، Cl2 بوده و یک اکسیدکننده قوی محسوب میشود. خاصیت سفیدکنندگی بالای این ماده باعث شده تا در صنایع پاککنندگی پارچه و ضدعفونی سازی استخرها و جکوزیها، مصارف بالایی را به خود اختصاص دهد. با وجود سمی بودن این ماده در مقدار زیاد، کلر در ساختار نمک طعام نیز موجود بوده و مقداری از آن در اتمسفر نیز یافت میشود.
کاربردهای کلر
کلر بهعنوان یک ماده ضدعفونیکننده، گندزدا، میکروبکش و آفتکش در انواع تصفیه آب و فاضلابهای گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین فروش کلر و استفاده از این ماده در صنایع مختلف دیگری نیز مرسوم است که در ادامه به مواردی از آنها اشاره شده است:
- از بین بردن میکروبها و باکتریهای موجود در آب جهت تولید آب آشامیدنی
- تولید محصولات کاغذی
- تولید محصولات ضدعفونیکننده مانند مایع وایتکس
- تولید رنگدانهها، مواد غذایی، رنگهای اکریلیک و روغنی و غیره
- تولید حشرهکشها، پلاستیکها، فراوردههای نفتی و حلالها
- استفاده در صنعت داروسازی
- تولید لاستیک مصنوعی با جایگزینی هیدروژن با کلر
- تولید هیدروکلریکاسید، کلروفرم، کلراتها، تتراکلرید کربن و استخراج برم
مزایای استفاده از کلر
اگرچه استفاده زیاد از کلر خالص بسیار خطرناک است، اما بسیاری از افراد از این ماده و مشتقاتش جهت تمیزکاریهای روزمره خود استفاده میکنند. این ماده بهعنوان یکی از قابلدسترسترین و ارزانترین مواد شیمیایی، از مزایای خاصی برخوردار است که اینک به بررسی آنها میپردازیم.
- تهیه آسان مشتقات این ماده
- مقرونبهصرفه بودن نسبت به مواد پاککننده دیگر
- جلوگیری از رشد لجن و جلبک
- عدم ایجاد طعم و بوی نامطبوع در آب در صورت استفاده مناسب و بهاندازه
- ضدعفونی آب آشامیدنی و فاضلابها و از بین بردن باکتریهای موجود در این آبها
تولید کلر
کلر به سه صورت جامد، مایع و گاز یافت میشود. اما این ماده به صورت خالص در طبیعت وجود نداشته و جهت تولید کلر خالص، باید جریان برق را از محلول نمک طعام عبور داد. این روش یکی از ارزانترین روشهای تولید کلر خالص است. اما روش دیگری به نام روش شیمیایی نیز وجود دارد که نسبت به روش قبلی، سریعتر بوده و حجم بیشتری از کلر را در زمان کمتری تولید خواهد کرد.
در روش شیمیایی، محلول سدیم کلرید را الکترولیز کرده و کلرید موجود در آن را از سدیم جدا میکنند. سپس سدیم رسوب شده با آب فعال شده و کلر خالص به دست میآید. این روش به علت گران بودن و مصرف بالای انرژی، کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
همانطور که گفته شد کلر به سه شکل جامد، مایع و گاز در طبیعت یافت میشود که هرکدام خواص مختص به خود را دارند. از کلر جامد که پودری شکل است، برای ضدعفونی و گندزدایی استفاده میشود. گاز کلر نیز که به صورت کپسولهای گاز در بازار موجود است، جهت ضدعفونی حوضچههای تصفیه آب مورد استفاده قرار میگیرد.
کلر مایع رایجترین و پرمصرفترین شکل کلر است که اغلب جهت گندزدایی آب استخرهای شنا استفاده شده و از طریق پمپ به آرامی وارد آب این استخرها میشود. فروش کلر مایع و جابهجایی آن با استفاده از تانکرهای مخصوص و درون استوانههای آهنی صورت گرفته و تنها ایراد این شکل از کلر، از دست دادن خواص پاککنندگی در کوتاهمدت و دشواری نگهداری از آن است.
نکات ایمنی که باید هنگام استفاده از کلر رعایت شوند
کلر بهعنوان نوعی ماده شیمیایی، در صورت مصرف به میزان بالا ممکن است سمی بوده و حتی استنشاق آن باعث مرگ شود؛ لذا رعایت کردن تعدادی از نکات ایمنی جهت حفظ سلامتی و کاهش مضرات این ماده از ضروریات است. این نکات ایمنی به شرح زیر است:
- تعبیه تهویه مناسب در فضایی که از کلر استفاده میکنید.
- استفاده از دستکش، ماسک و عینک ایمنی هنگام استفاده از کلر.
- شستوشوی پوست در صورت تماس با کلر.
- تغییر فضا و تنفس در هوای آزاد در صورت استنشاق کلر.
- مراجعه به پزشک در صورت بروز مشکلات جدی در ارتباط با این ماده.
استفاده از کلر در تصفیه آب
منابع آبی که توسط انسانها مورد استفاده قرار گرفته و تصفیه میشوند، از آبهای زیرزمینی، آب باران، دریاچهها و رودخانهها تامین میشوند. این نوع آبها تمیز نبوده و مناسب شرب و مصارف خانگی و شستوشو نیستند؛ لذا نیاز به روشی مناسب جهت پاکسازی و گندزدایی این آبها، در همه صنایع مرتبط با منابع آب طبیعی احساس میشود.
یکی از بهترین و مقرونبهصرفهترین این روشها، استفاده از کلر است. کارخانههای گوناگون شیمیایی با فروش کلر به شرکتهای تصفیه آب خانگی، فاضلابهای شهری و کشاورزی، سود بسیاری را از آنِ خود میکنند. استفاده از کلر مایع به علت خاصیت گندزدایی بالا و عدم ایجاد بو و طعم نامطبوع در آب از دو شکل جامد و گاز آن رایجتر است.
استفاده و فروش کلر مایع یا آب ژاول در صنایعی مانند تولید محصولات نفتی، تولید قارچ و همچنین تصفیه آبهای آشامیدنی و آب فاضلابها و از بین بردن باکتریها و قارچهای موجود در این آبها که ضایعات تنفسی و پوستی فراوانی را به بار خواهند آورد، تنها پارهای از کاربردهای این ماده است.
یکی دیگر از کاربردهای این ماده، تصفیه آبهای چاه و فاضلابی است که از فاضلابهای شهری، کشاورزی، قالیشویی و دیگر صنایع مانند برخی کارخانهها ایجاد میشود. استفاده از محلول هیپوکلریت سدیم در تصفیه اینگونه فاضلابها، باعث از بین رفتن بوی زننده آب چاه و حوضچههای مختص به تصفیه فاضلاب شده و باکتریها و قارچهای موجود در این آب ها را از بین خواهد برد.
قیمت کلر
خرید و فروش کلر بهعنوان یکی از صنایع پرکاربرد شیمیایی در بازار، با توجه به درجه خلوص این ماده صورت گرفته و این درجه خلوص با توجه به خاصیت گندزدایی ماده بین 15 تا 19 در نظر گرفته میشود. قیمت فروش کلر به این صورت است که هر یک کیلوگرم پودر کلر که جامد است، حدود 100000 تومان و هر یک گالن بیست لیتری کلر مایع، حدود 120000 تومان است. کلر گازی نیز به صورت کپسولی در بازار عرضه شده و نرخ ثابتی برای آن وجود نداشته و هر مغازهای قیمت مختص به خود دارد.
نتیجهگیری
فروش کلر و استفاده از این ماده در صنایع گوناگون جهت ضدعفونی و گندزدایی، یکی از معمولترین روشهای انجام این کار است. کلر مایع با توجه به کمتر بودن بو و طعم نامطبوع و عدم ایجاد تغییر در ظاهر آب، از محبوبیت بیشتری نسبت به کلر گازی و جامد در تصفیه آبهای آشامیدنی، استخرها و فاضلابها برخوردار بوده و به صورت محلولهای گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد.
هرچند که این ماده در طبیعت و در مواد غذایی ما بهوفور یافت میشود، اما استفاده از این ماده هنگام پاکسازی موارد مختلف با رعایت نکات ایمنی ممکن بوده و در صورت عدم رعایت این نکات، ضایعات جبرانناپذیری به بار خواهد آمد.